6 Şubat depremlerinin kurbanlarını da, cezalandır(ıl)mayanları da unutmuyoruz!
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta aynı günde iki kere gerçekleşen depremler ülkemizin başta Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye ve Adana illerinde, ilçe ve köylerinde büyük yıkımlara, can kayıplarına ve yaralanmalara yol açmıştır. Deprem felaketinde kaybettiğimiz on binlerce yurttaşımızın ve 121 meslektaşımızın acısını bir kez daha yüreklerimizde hissediyoruz. Hayatlarını ve yakınlarını kaybeden; evleri yıkılan meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızı unutmuyoruz.
Depremden hemen sonra Bursa Barosu'nca; yıkılan ve hasar gören binaları inşa eden müteahhitler; mevzuata aykırı olarak bu yapılara ruhsat, imar ve iskan izni veren yetkililer; sorumlulukları bulunan diğer teknik görevliler ve denetim görevini yerine getirmeyen belediye, bakanlık yetkilileri; arama-kurtarma çalışmalarının eksik yürütülmesi neticesinde can kayıplarına neden olan kişilerle ilgili yıkımın yaşandığı tüm illerin başsavcılıklarına şikayet dilekçesi ile başvurulmuş, şüpheliler hakkında kamu davası açılması talep edilmiştir.
Depremin ilk günlerinde afet yardım merkezinde Bursa Barosu avukatları görev almış, meslektaşlarımızdan, halkımızdan gelen acil ihtiyaç yardımları toplanarak tırlarla bölgeye ulaştırılmıştır. Bundan sonra da TBB'nin deprem koordinasyonu kapsamında ilk olarak Adıyaman'da görevlendirilen baromuz üyesi meslektaşlarımızla beraber toz, hüzün, hicran ve öfke içindeki bölgeye gidilmiştir.
Bursa Barosu'nca toplanan yardımlarla satın alınarak Adıyaman'a ulaştırdığımız konteynerlarımızı deprem bölgesine kurarak hukuki ve fiili desteğe de başlanmıştır. Deprem bölgesinde yürütülen delil tespit çalışmaları ve soruşturmalar için TBB koordinasyonunda gönüllü olarak görev yapan Bursa Barosu avukatları, hasar tespit çalışmalarına katılmıştır. Adıyaman'da vatandaşlara hukuki destek hizmeti veren Bursa Barosu avukatları, deprem yardımlarının afetzedelere ulaştırılmasına da aracılık etmiştir. Avukat ofislerinin hasar tespitine de katkı sunan Bursa Barosu üyesi avukatlar, sosyal yardımlaşma ve dayanışma başvurularını alarak onlara da destek olmuş, mahalle mahalle, köy köy Bursa'dan götürülen malzemelerin ve acil ihtiyaçların ulaştırılmasını sağlamışlardır. Adıyaman'dan sonra Kahramanmaraş ve Gaziantep'e geçilmiş 6.4'lük Hatay depremine de burada yakalanılmış, bölge halkının deprem anında hissettiklerine de ortak olunmuştur. Bursa Barosu'nun 4 ekipten oluşan gönüllü avukatları depremden sonraki iki ay boyunca 10-20 günlük zaman dilimlerinde Hatay ve Adıyaman'da görev yapmışlardır. Görev yapan tüm meslektaşlarımıza müteşekkiriz.
Deprem nedeniyle sorumluluk makamındaki herhangi bir yönetici veya siyasi bugüne kadar istifa etmediği gibi, suç duyularına rağmen yıkımlarda sorumluluğu, buraları plansızca imara açan, ruhsatlandıran, denetimini yapmayan hiçbir kamu yöneticisine de aradan 2 yıl geçmesine rağmen şu ana kadar herhangi bir kovuşturma açılmamış, Marmara Depremi'nde olduğu gibi yine etkili bir cezai soruşturma yapılmamış, çöken binlerce ruhsatlı binanın altında kalarak can veren yurttaşların yaşam hakkı ihlal edilmiştir.
Bursa Barosu olarak doğal afetler öncesi ve sonrası için gerekli önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, tüm gerçek ve tüzel kişilerin tüm faaliyetlerinde doğal afetlere ilişkin hukuki sorumluluklarını yerine getirmesi, yasal mevzuatın doğal afetlerin öncesinde ve sonrasında yaşanacak hak ihlallerinin önlenebileceği şekilde oluşturulması ve de doğal afetler sonucunda başta yaşam hakkı olmak üzere, kişinin manevi ve maddi varlığını koruma, sağlık, mülkiyet, güvenlik, eğitim hakkı gibi tüm anayasal haklarının herhangi bir şekilde ihlaline yol açılmaması için her türlü mücadeleye devam edeceğimizi tekrarla; 6 Şubat depreminde ölen tüm yurttaşlarımızı ve meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor onları unutmuyor, unutturmuyoruz.